Case studies

Van Abbemuseum, Eindhoven, Nederland

Klant: Waterschap De Dommel
Periode: 2016

Project

Door de ligging aan de Dommel loopt het Van Abbemuseum bij hoogwater kans op waterschade. Niet alleen de bibliotheek en de kunst zouden waterschade kunnen oplopen maar ook de klimaatinstallatie kan kapot gaan. Het museum moet dan minstens een half jaar de deuren sluiten. Eventuele waterschade aan kunst zou onherstelbaar kunnen zijn.

In 2012 dreigde het museum onder water te lopen door een wolkbreuk, in negentig minuten kwam het water tot zo’n anderhalve meter omhoog. Uit voorzorg werden zandzakjes geplaatst en laaggelegen ruimtes werden leeg geruimd.

Oplossing

De oplossing is op maat gemaakt in opdracht van Waterschap De Dommel. Dit in nauwe samenwerking met het Van Abbemuseum en Gemeente Eindhoven, de eigenaar van het pand. Een Self-Closing Flood Barrier (SCFB) van 33 meter lang, 80 centimeter hoog en 20 centimeter dik zal vanaf 1 april 2016 het museum beschermen tegen wateroverlast bij zware regenval. De uitdaging in dit project was dat de kering in een vijver geplaatst moest worden. Bij de-activatie verdwijnt de kering dus volledig onder water. De kering zal gemiddeld eens in de drie jaar omhoog komen volgens Peter Glas van waterschap De Dommel. Op de wand is dan te lezen: ‘Ik bescherm museum en kunst tegen water’. De maatregelen maken deel uit van een groter plan om Eindhoven te beschermen tegen hoogwater.
VIDEO: Bekijk hoe we de SCFB testen aan het Van Abbemuseum in Eindhoven.